Om Sitara

I en gammel og sjarmerende sveitservilla på Ljan, på et loft med utsikt over Oslofjorden, har gullsmed Helén Hansen sitt verksted. 

Her blir hver enkelt av Sitaras smykker designet og håndlaget, alle med stor lidenskap og mye glede. Fokuset på kvalitet og god norsk håndverks- og gullsmedtradisjon står alltid i høysetet.

Alle Sitaras smykker er er unike, eksklusive og gjerne med vakre edelstener av beste kvalitet. En Sitara.

Mye av inspirasjonen bak Sitaras smykker kan beskrives med ordet kontraster. 

Helén er sterkt influert av Østen, spesielt India med sin overdådig fargerike kultur. Mange av smykkene har et design som er basert på både det etniske og det norske. Det er nettopp i dette møtepunktet; mellom det mer minimalistiske norske og det maksimalistiske etniske, at spennende nye design og smykker oppstår. 

Elementer fra hippiekulturen er også en inspirasjonskilde, med blant annet natur og organiske former som sentrale designkomponenter. Det feminine uttrykket komplimenteres gjerne med mer rustikke og røffe overflater. 

Edelstenene i Sitaras smykker er hentet fra India, de er alle møysommelig utvalgt og håndplukket av Helen selv. 

Kolleksjon

Sitara lanserte sin første kolleksjon i august 2015 på Gull- og Urmessen på Lillestrøm.

Kolleksjonen er i Sitaras ånd, der den østlige inspirasjonen er et utpreget gjennomgangstema. Eksklusive smykker med edelstener og et komplimentært design av etnisk og norsk smykketradisjon. 

Erfaringsbakgrunn

Helén har hatt eget firma i ca. 15 år og har drevet med mange ulike kreative prosjekter. Hun har blant annet arbeidet med veskedesign, skinn og lær, strikking og hekling, bokbinding, steinsliping, keramikk, fotografering, samt grafikk og etsing. Hun har drevet sin egen virksomhet med møbelrenovering og etter dette design og støping av smykker i resin. Etter å ha laget smykker på hobbybasis, og drevet to nettbutikker over flere år, utdannet Helén seg til gullsmed ved den anerkjente Plus-skolen i Fredrikstad og fikk sitt svennebrev i juni 2014. Hun grunnla smykkemerket Sitara i 2012.

Om Sitara og om meg


Selve navnet Sitara er også inspirert av India, det er hindi og betyr "Stjerne". For meg er et vakkert smykke som en skinnende stjerne  -  det er også det jeg ønsker at hvert enkelt smykke som jeg selv lager skal være - en Sitara!

Jeg liker ofte ting som skiller seg ut fra mengden og er annerledes, unike, eller på annen måte spesielle. Som regel synes jeg at det er mer interessante og spennende å ha noe særegent, enn å ha det som "alle andre" har. 

Det har alltid hatt en stor betydning for meg at det jeg omgir meg med er vakkert og at det i en sammenheng er estetisk, både store ting, men også små detaljer. Noen kaller det å være sær og kresen, jeg liker mer å tro at det handler om en interesse og et øye for detaljer og design. Jeg har aldri vært opptatt av å følge trender, mote og og det som er populært. Grunnen er kun den at jeg for det meste liker andre ting bedre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å være gullsmed er det samme som å være håndtverker. I tillegg til å være håndtverker er jeg også designer, det gir seg selv da jeg designer mine egne smykker. Å designe "betegner skaperprosessen av en gjenstand eller et produkt med tanke på formgiving og funksjon". Dette er en definisjon jeg synes passer perfekt til deg jeg gjør; det er ikke bare designet som er i fokus, vel så viktig er funksjonen. For meg betyr det for eksempel at en ring, i tillegg til å ha det jeg ønsker er et fint design, også er funksjonell. Funksjonell på den måten at den skal være behagelig å ha på (dette er noe jeg er veldig opptatt av), den skal helst kunne brukes i alle anledninger, ikke henge seg fast i hår, klær og annet og den skal være holdbar (godt håndverk).

For meg er ofte skaperprosessen, eller designprosessen, noe som er pågående fra jeg starter med en ofte vag ide, til jeg har laget et ferdig smykke. Det er som regel lettere for meg å kunne se hva som blir et godt/vakkert design samtidig som jeg arbeider med selve smykket. Et annet viktig moment er at jeg synes denne måten å arbeide på er både spennende og givende, da det ferdige resultatet ikke er gitt. Noen ganger har jeg selvsagt en klar ide, kanskje etter en del tankevirksomhet, om hvordan sluttproduktet skal se ut.

I tillegg til å lage kolleksjoner, så er det å få anledning til å lage unike smykker på bestilling, det jeg synes er aller mest givende i mitt arbeid. Det som gjør det sistnevnte så berikende er nødvendigvis ikke det å lage selve smykket, men å være mottaker av kundens glede og takknemlighet over å få noe enestående og ekstraordinært som er laget spesielt til dem. Det er kanskje en klisjé, men så er det jo en klisjé av en grunn; den største glede er å glede andre - og det er en veldig tilfredsstillende og god følelse å få lov å gjøre nettopp det.